Suomen Borzoiklubi ry

Terveys


Terveystulostaulukko


TÄSTÄ pääset lukemaan borzoiden terveystulostaulukkoa.


Terveystutkimusten tulokset ilmoitetaan jalostustoimikunnalle osoitteeseen

sbk.terveystulokset(a)gmail.com (a)=@

Merkitse viestiin koiran nimi, rekisterinumero, tehty terveystutkimus, sen tulos ja liitä mukaan myös kopio eläinlääkärin lausunnosta ellei kyseessä ole Kennelliiton virallinen tutkimus, jolloin eläinlääkärin lausunnosta ei tarvitse lähettää kopiota.

Tervetulostaulukossa julkaistaan kaikkien Kennelliiton virallisten tutkimusten tulokset, geenitestien tulokset, kilpirauhastestin ja sydänultrauksen tulos. Omistajan ilmoituksella julkaistaan myös tieto mahalaukunkiertymästä sekä koiran kuolinaika ja kuolinsyy.

Kennelliiton virallisia tutkimuksia ovat selkä- lonkka- ja kyynärnivelen kuvaukset, polvi- ja silmälausunnot sekä sydänkuuntelu. Näistä tutkimuksista julkaistaan vain Kennelliiton virallistamat ja jalostustietokantaan tallennetut tulokset. Nämä päivittyvät taulukkoon aika-ajoin pyytämättäkin. Jos haluat päivityksen nopeammin, lähetä asiasta sähköpostia.

Poikkeuksena edellisiin selän alueen röntgenkuvat, joista ennen 01.06.2013 annetut eläinlääkärin lausunnot hyväksytään samoin kriteerein kuin alla olevat tutkimukset.

Muita julkaistavia terveystutkimuksia ovat kilpirauhastesti, sydämen ultraus sekä geenitestit kuten DM- ja DLA-testi. Näistä tuloksista lähetä kopio eläinlääkärin lausunnosta ja/tai laboratorion tuloksista.
Tehdyistä tutkimustuloksista pitää ilmetä selkeästi koiran virallinen nimi sekä se, että koira on tunnistettu virallisen tunnistusmerkinnän kautta testitilanteessa (ts. tutkimustulospapereissa on oltava kirjattuna koiran sirunumero tai tatuointi, sekä maininta että siru/tatuointi on tarkistettu). Muussa tapauksessa tutkimustulos merkitään taulukkoon epävirallisena.

Sydänultrauksessa suositellaan käytettäväksi koiran dcm-sydäntutkimuslomaketta. Kaikilla eläinlääkäriasemilla tämä lomake ei ole käytössä, joten TÄÄLTÄ voitte itse tulostaa lomakkeen mukaanne tutkimukseen.

Mahalaukun kiertymä julkaistaan omistajan ilmoituksesta. Ilmoita päiväys ja koiran virallinen nimi. Tiedon keräämisen suhteen ei ole oleellista onko koira selvinnyt siitä vai menehtynyt. Pyydämme kaikkia omistajia joiden koirilla on kiertymä ollut, ilmoittamaan siitä.

Kuolinsyyt ja –ajat julkaistaan omistajan toiveesta, virallista lausuntoa ei tarvita. Ensisijaisesti toivomme kuitenkin että kuolinsyyt ja -ajat kirjataan Koiranet -jalostustietojärjestelmään , joka laskee ilmoitusten perusteella automaattisesti myös rodun keskimääräistä elinikää sekä muodostaa muita arvokkaita taulukoita. Kirjaaminen on helpointa Omakoiran kautta (Kennelliiton jäsenille); jos tarvitset neuvoja laita viestiä sbk.terveystulokset(a)gmail.com (a)=@